Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zde si můžete Přečíst pár, mích nejoblíbenějších receptů.

Be-be řezy

Ingredience

těsto: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g hladké mouky, 2 lžíce oleje
krém: 1 l mléka, 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 150 g másla, 2 vanilkové cukry, 3 - 4 lžíce moučkového cukru
poleva: 100 g másla, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaového prášku, 250 g moučkového cukru
dále: 2 balíčky sušenek Be-be, rum

Postup

Bílky s cukrem ušleháme do tuhého sněhu, po jednom zašleháme postupně žloutky a po lžících olej. Vařečkou vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech (vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný moukou) a upečeme dorůžova (200°C 8 minut). Z mléka a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink. Vmícháme do něj cukr, necháme částečně zchladnout a do ještě teplého vešleháme máslo. Natřeme rovnoměrně na upečené těsto. Na krém naskládáme sušenky těsně vedle sebe. Pokropíme je rumem a potřeme polevou.
Poleva: ve vodní lázni necháme rozpustit máslo, přidáme všechno ostatní a vymícháme hladkou polevu.

Větrníky

Ingredience

těsto: 260 ml mléka, 100 g másla nebo hery, 160 g hladké mouky, špetka soli, 4 celá vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva
krém: 1/2 l mléka, 0,5 dcl rumu, 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 125g másla, 100 g moučkového přesátého cukru
karamelová šlehačka: 2 smetany ke šlehání po 250 ml, 200 g krystalového cukru

Postup

Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Necháme chvíli vychladnout, přendáme do mísy a do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva. Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky "natiskáme" kolečka o průměru 4 - 5 cm. Těsto dáme do plátěného pytlíku s trubičkou a na předtištěná kolečka stříkáme větrníčky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat. Hned po vytažení z trouby každý kousek rozkrojíme. Po vychladnutí nastříkáme do každého větrníku trochu krému a na něj vrstvu karamelové šlehačky. Povrch pocukrujeme nebo potřeme polevou.
Příprava krému: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink.
Karamelová šlehačka: Do rendlíku vylijeme jednu smetanu a zahřejeme, aby byla horká. Cukr dáme do většího hrnce a za stálého míchání zahříváme, až se rozpustí a zezlátne. Odstavíme z plotny a vlijeme horkou smetanu. Stále mícháme, dokud se cukr ve smetaně úplně nerozpustí. Pozor, při nalití smetany do cukru se prudce vyvalí hustý oblak velmi horké páry a celé to vzkypí (proto ten velký hrnec), je třeba rychle míchat. Během rozpouštění cukru ve smetaně vrátíme na chvíli na horkou plotnu, hmota by se měla aspoň minutu vařit. Pak necháme vychladnout a dáme do ledničky do druhého dne. Druhý den k této hmotě (přes noc dost zhoustne) přimícháme druhou smetanu a elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky ušleháme do hustého krému (trvá to asi pět minut).

 

Rumová koule

Ingredience

zbytky krému, odkrojky piškotového těsta nebo drobky něčeho co se nepovedlo, rum, rozinky, kousky čokolády, ořechy, kokos,...

Postup

Zbytky krému a rozdrcené či pomleté zbytky upečeného piškotu či jiného podobného těsta smícháme. Máme-li málo krému, nahradíme změklým máslem, máme-li málo drobků, nahradíme rozdrcenými piškoty. Do tohoto základu můžeme podle chuti a možností přidat trochu rumu, rozinky namočené v rumu, kousky čokolády, mleté nebo nahrubo pokrájené ořechy,... Musí vzniknout hmota takové konzistence, aby se z ní daly vymodelovat koule. Ty obalujeme opět ve zbytku něčeho - mleté ořechy, kokos, drobečky, čokoládová rýže, granko,...,případně namáčíme do čokoládové polevy. Klademe do košíčků a dáme ztuhnout do ledničky. Je to šikovné využití zbytků po pečení dortů či zákusků a přitom dobré a hezké.

 

Indiánky

Ingredience

piškoty: 60 g cukru krupice, 110 g hladké mouky, 15 g pudinkového prášku vanilkového, 150 g bílků, 85 g žloutků, 40 g vody
pěnová hmota: 3 bílky, 30 g cukru krupice, lžíce marmelády, půl lžičky kyseliny citronové, trošku potravinářské barvy
rozvar: 100 g krystalového cukru, trochu vody
dále: čokoládová poleva

Postup

Jednu třetinu mouky, pudinkový prášek, žloutky a vodu smícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, po částech zašleháváme cukr, lehce vmícháme připravenou žloutkovou směs a nakonec zbylou mouku. Pomocí sáčku s hladkou trubičkou stříkáme na papír malé hromádky a pečeme ve středně vyhřáté pootevřené troubě (170-180°C). Můžeme upéct i pár dní dopředu.
Rozvar: cukr zalijeme vodou tak aby voda sahala nepatrně nad cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a prudce vaříme, dokud se hmota nezačne táhnout. Odstavíme. Do mísy dáme bílky, cukr, marmeládu, kyselinu rozpuštěnou v trošce vody a trošku růžové nebo červené barvy. Všechno společně ušleháme v sníh. Do sněhu tenkým pramínkem přiléváme za stálého šlehání horký rozvar a šleháme až hmota hodně nabude a zhoustne. Pytlíkem se špičkou s velkým otvorem stříkáme hmotu na piškoty a dáme vychladit do ledničky. Zatím rozpustíme polevu (hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření s kouskem ztuženého tuku). Vychlazené indiánky máčíme v polevě, necháme okapat a dáme zase ztuhnout do chladu.
Když se nám nechce péct piškoty, můžeme použít koupené dětské kulaté piškoty a budeme mít miniindiánky.

 

 

Štafetky

Ingredience

těsto: 4 bílky, 85 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 30 g strouhaného kokosu
náplň: 150 g másla, 150 g cukru moučka, 2 žloutky, 80 g strouhaných lískových oříšků (najemno umletých), 1 kávová lžička jemně mleté kávy (nebo instantní), 1 polévková lžíce rumu
na ozdobu: rozpuštěná čokoláda na vaření

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Do směsi zlehka přidáme mouku a kokos. Vymícháme dohladka. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme při vyšší teplotě 10 minut. Po upečení lehce poprášíme moukou a vyklopime na utěrku - horní stranou dolů. Papír opatrně sejmeme.
Máslo utřeme s moučkovým cukrem, žloutky a kávou do hladkého krému. Vmícháme mleté oříšky a lžíci rumu.
Upečený a prochladlý plát podélně rozřízneme na dvě části. Náplň rovnoměrně rozetřeme na oba pruhy. Z delší strany stočíme dvě tenké roládky. Dáme ztuhnout do ledničky na 20 - 30 minut. Po ztuhnutí každou roládu nakrájíme na 8 stejných dílků. Každou miniroládičku namočíme oběma konci do rozpuštěné čokolády a dáme ztuhnout.

 

 

Mraky

Ingredience

těsto: 200 ml vody, špetka soli, 150 g sádla, 150 g hladké mouky, 6 vajec
krém: 200 g másla, 120 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr, 500 ml mléka, 50 ml rumu, 1 a 1/2 vanilkového pudinkového prášku

Postup

V hrnci zahříváme vodu se solí a sádlem, až se sádlo rozpustí. Přivedeme k varu a do vařící vsypeme naráz mouku a rozmícháme. Plamen ztlumíme na slabo a za stálého míchání "odpalujeme těsto", dokud nevznikne hladká hmota, která se nelepí na stěny hrnce. Odstavíme a necháme vychladnout. Do vlažného těsta vmícháme důkladně jedno po druhém celá vejce. Vzniklé těsto natřeme na dva plechy vyložené papírem na pečení. Postupně vložíme do trouby vyhřáté na 220°C, po 10 minutách ztlumíme na 150°C a dalších deset minut dosušíme.
Z mléka, rumu (ten vlijeme do mléka) a pudinkového prášku uvaříme pudink. Vmícháme vanilkový cukr a necháme vychladnout (občas promíchat, ať se neutvoří škraloup). Máslo s moučkovým cukrem ušleháme do pěny a postupně po lžících vešleháme vychladlý pudink. Na jednu upečenou placku natřeme rovnoměrně krém, přiklopíme druhou plackou, lehce přimáčkneme a dáme ztuhnout do ledničky. Před podáváním pocukrujeme.

¨

 Dorty

 

Dort mašinka

Ingredience

Korpus: 4 vejce, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce vlažné vody, 150 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk a mouka na vytření formy
Krém: 1,5 kostky rozměklého másla, 2 vanilkové pudinky, 500 ml plnotučného mléka, 150 g přesátého moučkového cukru
Na ozdobu: čokoládová poleva, lentilky (klasické a mega), sušenky Tempo, růžičky z marcipánové hmoty

Postup

Korpus: žloutky utřeme s cukrem a vodou do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, mouku smícháme s práškem do pečiva (chceme-li tmavý korpus, přimícháme k mouce lžíci kakaa). Sníh a mouku vmícháme po částech do žloutkové pěny. Je-li těsto příliš řídké, přidáme lžíci mouky. Poté je nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na srnčí hřbet (pozor, musí to být dlouhá forma – 40 cm). Pečeme při 180°C asi 45 minut.
Krém: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink. Necháme ho vychladnout, na hladinu položíme potravinářskou fólii, zabráníme tak vzniku škraloupu ( já to dělám tak, že hrnec s pudinkem postavím do studené vody a míchám, je to rychlejší, ale pozor – nepřechladit). V misce potom utřeme změklé máslo s cukrem a postupně přidáváme po malých dávkách vychladlý pudink. Důkladně vyšleháme. K obarvení menší části použijeme breton nebo ovocný džem.
Z upečeného korpusu uřízneme jednu třetinu a obě části podélně vodorovně prokrojíme. Vrchní díl delší části rozdělíme na poloviny. Z připravených plátů sestavíme korpus mašinky. Všechny pláty potřeme z jedné strany meruňkovým džemem a z druhé krémem. Sestavíme dohromady a celý korpus potřeme krémem zvenku. Čokoládovou polevou potřeme zadní a prostřední čelo, nižší přední část a místa kde budou okna. Na čelech vytvoříme kytičky z malých lentilek. Sázíme je do polevy dokud je měkká. Rozehřátou čokoládou přilepíme i kolečka – sušenky Tempo, na každé straně pět ( v balíčku jich bylo 11, ale 3 byly zlomené, takže radši koupit dvoje). Z maxi lentilek postavíme komín – slepujeme polevou nejdřív tři dvojice lentilek, až poleva zaschne, dvojice slepíme dohromady. Z marcipánu vymodejujeme mašince tvář, můžem dobarvit rozpuštěným bretonem. Hotovou tvářičku přilepíme na přední čelo mašinky. Spoje zakryjeme krémem. Bílým krémem obtáhneme všechny kontury a některé doplníme ještě krémem barevným. Nakonec mašinku dozdobíme marcipánovými růžičkami a lístky.

 

 

 

Svatební  čokoládový dort

• 10 vajec + 4 žloutky
• 12 PL vroucí vody
• 1150g práškového cukru
• 2 bal vanilkového cukru
• 200g mouky
• 100g škrobu (Maizena, Gustin)
• 2 * prášek do pečiva
• 300g másla
• 400g nugátového krému
• 2 PL čokoládových lupínků
• plnotučné mléko
• 200g marcipánu
• dekorační prvky

Do misky vložíme 10 žloutků a rychle vymícháme s vodou, přidáme 200g práškového cukru a 2 balení vanilkového cukru za neustálého míchání (šlehání). Čistými metličkami vyšleháme 10 bílků se 100g cukru do tuhého sněhu. Sníh vyklopíme na žloutkovou směs. Na toto prosejeme mouku, škrob a prášek do pečiva a všechno opatrně přimícháme. Tuto směs rozdělíme do 3 forem (26, 20 a 14cm), které vymažeme. Těsto uhladíme do roviny a pečeme při 180°C  asi 40 – 45 minut. Upečené korpusy rozkrojíme na tri Placky.
Na krém vezmeme máslo pokojové teploty a v nádobě ho utřeme do hladka. Opatrně na střídačku přidáme 4 žloutky a 150g práškového cukru. Nugátový krém ohřejeme na vodní lázni, necháme mírně vychladnout a vmícháme do krému spolu s čokoládovými vločkami. Krémem natřeme všechny časti korpusu a pospojujeme.
Mezi dvěma velkými foliemi vyválíme modelovací hmotu do tenké placky, kterou pokryjeme postupně všechny korpusy. Dortové části naskládáme na sebe a dozdobíme čokoládovými lupínky apod.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Udělat dobře větrníky není snadné

(zdenkazov, 11. 9. 2010 17:59)

Přestože je syn zbožňuje, nikdy jsem se do nich nepustila. V pořadu Prostřeno je jedna ze soutěžících dělala jako předkrm naslano, ale dopadlo do špatně. Pořád totiž otvírala troubu hned od počátku.

Re: Větrníky

(Jarka, 9. 1. 2009 11:20)

Toto jen jen jeden z mnoha receptů na větrníky, ale pokud chcete mít větrníky jako z cukrárny, tak tam se máslo ani olej nedává. Pravý větrník je ze žloutkové a karamelové šlehačky. Žloutková šlehačka v tomto případě není nic víc ani míň než hustější pudink (vanilkový)a v pom 1:1 vyšlehaná šlehačka, která se zamíchá lehce do žl základu tedy do pudinku.

Větrníky

(Jindra, 21. 12. 2008 14:48)

Tak jsem se rozhodla se podívat na recept na Větrníky. A ptám se? Já mám recept, kde se dává do těsta 100% tuk, nebo stolní olej, ten je lepší. Mám to vyzkoušené a jsou moc dobré. Nemohu to pokazit, když tam dám máslo. A když větrníky naplním, tak potom to pokapu sladkou rumovou plevou.